Van koe tot klant: het proces van heerlijke kaas!


 

Het Centraal Ketelhuis schotelt jou heerlijke kaas voor van Kaasboerderij Vanelly. We gingen langs om eens te kijken hoe het kan dat die kaas zo lekker is. Bij aankomst genieten wat vrouwen op het terras van een kop koffie en de deur naar de landwinkel staat open. Daar liggen allerlei natuurlijke producten; van yoghurt tot komijnekaas. De kaas? Die komt van de koeien in de stal verderop!

Kaaskelder met duizend kazen
In de enorme kaaskelder kom je ogen tekort. Allerlei soorten kazen liggen hier op volgorde te rijpen. Hoe verder je naar achteren loopt, hoe rijper de kaas. “Deze kaas lig er al anderhalf jaar”, vertelt Elly terwijl ze naar een exemplaar wijst. “En hier liggen de kruidenkazen. We hebben kazen met paprika, met komijn, met kruiden en nog veel meer."

Kaas van koe tot klant
“Wij houden in de gaten wat een koe eet, en zien het resultaat daarvan terug in een heerlijke smaak van de kaas”, vertelt Elly. “Dat is het leuke aan zo’n kaasboerderij, dat je het hele proces ziet! Je moet een koe bijvoorbeeld geen ui laten eten. Dan smaakt de kaas gegarandeerd naar ui. Van gras en de natuurlijke voeding die de dieren krijgen, wordt de kaas juist lekker romig.”

Het verschil met kaas uit de supermarkt
“Het verschil met kaas van de supermarkt is groot”, vertelt Elly. “Wij werken hier alleen maar met pure producten, waardoor we onze kwaliteit kunnen waarborgen. Onze melk is bijvoorbeeld niet gepasteuriseerd, waardoor de kaas een volle smaak krijgt. Daarnaast heeft kaas hier meer tijd om te rijpen. In een fabriek moet dit allemaal veel sneller gaan. Zo is onze jonge kaas minimaal zes weken gerijpt, in een fabriek is dat vier weken.”

Landwinkel met (h)eerlijke producten
Op Kaasboerderij Vanelly is meer te halen dan kaas. Behalve kaas worden hier ook karnemelk, yoghurt en andere zuivelproducten gemaakt. "We verkopen ook rundvlees van onze eigen boerderij. Het kalf wordt bij ons geboren, groeit op en geeft melk voor de kaas. Na een aantal jaren is er dan nog een heerlijk stukje rundvlees van onze eigen koeien." In de gezellige landwinkel is nog veel meer te krijgen, veelal producten van leveranciers uit de omgeving. Zo verkoopt Landwinkel Vanelly ook ijs van de ijsboerderij verderop en kun je hier potjes jam en dipsauzen kopen.  

Duurzaam ondernemen
“Duurzaam ondernemen, dat zie ik niet als iets waarvoor je jezelf een schouderklopje mag geven”, zegt Elly. “Het is onze plicht om goed om te gaan met het milieu!” Elly denkt dat als we zo blijven consumeren en produceren als we lange tijd gedaan hebben, het niet goed gaat. “Daarom leveren de 448 zonnepanelen op onze stallen genoeg energie om het hele bedrijf van stroom te voorzien en hebben we een elektrische bestelauto gekocht. Zo dragen we toch een steentje bij aan een beter milieu!”

Kom de kaas proeven bij DLC! Reserveer hier vast je tafeltje. 

Samen de beste keuze maken?

Wij zetten graag onze ervaring in!